
If asked…Don’t 

Answer

You will never be 
penalized if you don’t 
answer, but will always be 
in breach of the advice rule 
if you ask. 

What about…  telling 
someone to move their 
mark back or to re-drop 
an incorrect drop or if 
they aren’t in the tee box, 
is that advice okay? 

Yes, that is okay.  In fact, 
if you can,  you should let 
them know before they 
make those errors.  The 
fundamental challenge for 
a golfer is deciding strategy 
and tactics for their play, 
hence the rule on advice. 
Advice regarding a golf rule 
or potential breach of a 
rule is not meant to 
influence what club to use, 
how to make a stroke or 
how to strategically play a 
hole.  

Don’t Ask, Don’t Tell
Do’s and Don’t’s on Giving Advice

An often overlooked or easily broken rule in golf is Rule 10.2.a which states a 
player must not give advice to anyone in the competition or ask for advice. Some 
advice is allowed and some advice is not. Something so seemingly innocuous as 
cautioning a player to “take your time” on a putt can be construed as giving 
advice. Fortunately most of our tournaments at The Woods are team formats 
and giving advice is allowed among team mates. But this is an important rule to 
be familiar with if you play in tournaments such as our Club Championships or  in 
a leagues such as Mason Dixon. What advice is or is not allowed is the topic for 
this issue of The Golf Rules Review. 

What advice is not allowed 
Any verbal comment or action that is intended to influence a player in choosing a 
club, making a stroke or deciding how to play a hole during a round is not
allowed. Exceptions to this rule are:
• A golfer is always allowed to seek advice from their caddy  or their partner in a 

team event (e.g Scrambles, Better Balls, Alternate Shot, Match Play 
competitions).

• Likewise in a team event, a player is always allowed to offer advice to their 
playing partner(s). This is team events provide good learning opportunities 
for new golfers when paired with experienced golfer.

The Penalty for asking or giving  advice is
• For the Player giving unsolicited advice - 2 strokes in stroke play and loss of 

hole in Match Play
• For the Player asking advice - 2 strokes in stroke play and loss of hole in Match 

Play
• For the Player giving advice when asked – 2 strokes in stroke play and no 

penalty in match play. In match play, the player that asks immediately loses 
the hole. At that point any answer given by the other player is moot, so there 
is no penalty for the Player that answers.  

Don’t do the following 
1. Don’t ask “What club should I use?”, “What club did you use? or try to 

determine what club a player used by any means other than looking. 
2. After you hit,  don’t you say to your foursome including players who 

haven’t hit “I just hit a 9 iron” 
3. Don’t ask for instructions on how to hit a shot, such as “How do I stop” 

topping my ball, chunking my chips etc.                                            
Note: Make sure the golfer is really asking for advice and not just moaning to 
themselves or the golf gods. You could saying to them “Are you asking me or 
the golf gods?” 
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What Should I Do?

When a player asks “What 
should I do?” are they 
asking for advice about 
how to hit the ball or 
about the rules? Often the 
question is asked because 
their ball is in a difficult 
position. Rather than 
explore the question with 
the player, my “go to” 
response is “I can’t tell 
what to do, but I can tell 
you what your options are 
for relief.”  This avoids 
penalty strokes for you 
and the player because 
they may have only 
wanted to know the rules 
for taking  relief. If they 
pursue it, you can always 
advise them to be careful, 
asking for advice is a 2 
stroke penalty. 

You must be joking 

….telling someone to 
“take your time” on a putt 
can’t be giving advice 

Tell that to Rory McElroy. 
The 2019 British Open  was 
played at Portrush in 
Northern Ireland, for the 
only the second  time in 
the Open’s history.  Rory 
McElroy a crowd favorite, 
born only a hour away, 
was anxious to play well. 
But he  missed the cut by 1 
stroke. The key miss….a 
short tap in putt.  Thinking 
of his prior putt,  he 
quickly went up to tap in 
his second putt and 
missed.  He probably 
wished his caddy had 
advised  “take your time”.

Don’t do the following 
4. Don’t provide instructions or tips on how to hit a shot at any time during 

the round. Even if both players have completed the hole, instruction at any 
time is not allowed. Examples are: “You’re moving your head.”, “You’re 
swinging too fast.”, or “You’re not lining up.” .

5. During the round, don’t watch a video to help you make a stroke or use a 
training club or use music to help with your swing tempo.

6. Don’t ask for /getting help on alignment while taking your stance. Am I 
lined up okay? Likewise don’t help a player line up or point out the line of 
play on a shot or a putt. 
The 2019 rule changes consider alignment to be a key skill for playing golf. 
Therefore your caddie or partners in a team event can no longer help your 
alignment while you are taking your stance. They also cannot stand behind 
you while you putt. Only on the green can Players avoid the penalty by 
backing away from their ball and then  re-taking their stance without 
assistance. Anywhere else on the course it is a 2 stroke penalty. 

7. While a player is taking their stance,  don’t make comments such as  “you 
know you have a lot of wind in your face” or “your ball wont fly  as far 
when its cold.”.

8. Don’t tell a player they don’t have a shot and to take an Unplayable Lie. 
9. Don’t make a misleading statement about club selection that is intended to 

be heard by other players.
10. Don’t get advice from another person even if they aren’t playing. Advice 

does not even have to be spoken, it could be a gesture to indicate what 
club to use. If the player acts on the advice, then the player incurs the 
penalty. The Player is responsible for making the person stop after the first 
time or the player is regarded as asking for advice and is penalized for each 
occurrence thereafter.

Advice You Can Give or Ask for Without Penalty
1. Advice about the rules of golf…see side bar.
2. Public information about the course such as the location of the flagstick, “Is 

there water in front of the hole?”, or “Is this a dogleg?” or on a blind shot 
“Where’s the green?” or “Is this a red stake or yellow stake area?” or  “How 
far is the pin?” or “Is this a par 5 or “Where’s the pin?”

3. After everyone has hit their shots it is okay to ask about a player’s club 
selection.

4. You can look in , but don’t touch, another’s player bag to determine what 
club they are playing.

5. Remember- some of the best “advice” can come from just watching your 
opponents to see what they do.  There’s no penalty for watching.

You may always ask for advice before a round, after a round or even when play is 
officially suspended during a round. Just don’t ask while you are playing the 
round. 


